Tips om werk te vinden als 50+’er

Nadenken over een opleiding - illustratie van brein die dat doet

Wat is het geheim van 50+’ers die wel werk vinden? Jolet Uilenberg werkt als loopbaancoach en deelt tips uit haar praktijk.

Al een flink aantal jaren begeleid ik 50+’ers naar ander werk. Vaak kom ik in aanraking met mensen die al lange tijd niet gesolliciteerd hebben.
Solliciteren is geen leuke activiteit om te doen. Dat heeft niet zozeer te maken met het cv of het LinkedIn-profiel dat je op orde moet hebben, dat lukt de meeste mensen uiteindelijk wel. De crux zit hem in het feit dat niemand het leuk vindt om afgewezen te worden. Als je ervoor zorgt dat je werkgevers niet op je tenen laat staan en je minder laat meeslepen door een afwijzing, dan scheelt dit een hoop, met name voor jezelf!

Wat zie ik 50’+ers doen die het wél lukt om werk te vinden?

1. Zoek werk aansluitend bij je laatste baan

Allereerst: zoek vooral een baan in de richting waarin je het laatst gewerkt hebt. Keer op keer merk ik dat mensen meestal terechtkomen in een baan die lijkt op hun vorige job. Een werkgever heeft interesse in jou door je meest recente werkervaring. Drie van mijn kandidaten (51, 55 en 58) zijn deze zomer in een baan terechtgekomen die nagenoeg hetzelfde takenpakket en soms zelfs dezelfde functienaam draagt als hun vorige functie.

2. Blijf je ontwikkelen

Vervolgens: het is slim om, als je je dit kunt veroorloven, elk jaar een training te volgen in je vakgebied. Iets wat echt toegevoegde waarde geeft aan je vakkennis.

3. Bouw een netwerk op

En ga gestructureerd en gedisciplineerd aan de gang met netwerken en zet door! Toen ik zelf mijn baan kwijtraakte, op dat moment was ik 53 jaar, lukte het mij niet direct om naast mijn eigen praktijk een parttime aanvullende klus te vinden. Ik heb mijzelf toen opgelegd wat ik ook altijd mijn kandidaten adviseer. Ga praten met mensen die het werk doen wat jij wilt doen. Ik heb toen afspraken gemaakt met mensen uit mijn netwerk om over mijn vak te praten, zonder aan te geven dat ik op zoek was naar werk. Dat laatste is cruciaal in netwerken. Ik ben zelf van huis uit geen netwerkster en heb het mij echt aan moeten leren. Van alle gesprekken die ik voer maak ik korte verslagen als reminder.
Na 8 maanden praten had ik echter nog geen tijdelijke opdracht gevonden, ik werd er moedeloos van! Maar ik heb doorgezet en door mijn netwerk kwam ik korte tijd later toch aan de gewilde opdracht voor 20 uur in de week.

Bent u werkzoekend en wilt u ook bloggen op Werkblad? Meld u dan aan via redactie.werkblad@uwv.nl.

Reageer op dit blog

CAPTCHA
Vink onderstaand hokje aan:

Reacties

Beste Jolien,
Is er, behalve jouw persoonlijke ervaring dat mensen vaak weer werk vinden aansluitend op hun laatste beroep, onderzoek dat dit kan aantonen?
Ik vind het nogal tegenstrijdig namelijk dat je als werkzoekende (ik ben zelf hoogopgeleid) verplicht moet solliciteren op ongeschoold werk als de kans dat je daarmee daadwerkelijk weer werk vindt, nihil is.

Geweldig dit soort succesverhalen maar om welk percentage gaat het. Ik zit nu sinds mei 2016 thuis en solliciteer op van alles. Ik heb ondertussen nog 3 trainingen gevolgd in relatie tot mijn vorige functie.Echter met 0,0 resultaat.
Ik zit nu dus 17 maanden zonder werk en voor de arbeidsmarkt heb je dan al helemaal geen recente arbeidservaring.
Wat mij opvalt dat in deze hele periode ik éénmaal bij het UWV ben uitgenodigd en dat ik op aandringen de training Succesvol naar werk heb mogen volgen. Helaas zonder succes.
Vanuit het UWV niks meer gehoord want ja ik solliciteer genoeg dus ik haal mijn benodigde vinkjes.
Wel succesverhalen delen maar ondanks dat alles daalt de werkeloosheid onder de 50 plusser bijna niet.
Zou ik iets anders willen gaan doen op werkgebied, geen probleem maar dan heb ik wederom 0,0 ervaring en dus ook geen kans.

Het oplossen van onderstaande som zal trouwens moeilijk gaan omdat het geen som is :-(

Reactie aan Maarten
Het is best heel lastig als je gebruik moet maken van een speciaal computerprogramma wat veel geld kost en eigenlijk alleen op grote machines draait om bij te blijven. Is er een vakgenoot/oud-collega die je kan helpen hiermee? Zodat je toch bijblijft en kunt aantonen dat je kennis recent is. Bijeenkomsten en trainingen zijn vaak zeer prijzig, ik zie bij tijd en wijle ook gratis bijeenkomsten voorbij komen. Daar ben ik zelf ook op gespitst en ga ik altijd heen als het om mijn vakgebied gaat.
Ben je lid van alle groepen die over Lean gaan op LinkedIn? Daar hoor je als eerste over de ontwikkelingen in het werkveld en eventuele bijeenkomsten.

Reactie aan Sandra
Sandra je geeft aan dat je niet meer mee kunt in het werk dat je altijd gedaan hebt. De enige alternatieven die ik zie zijn omscholen (echt iets heel anders gaan doen) of bijscholen in je oude vak. Dat zal sowieso in de toekomst eerder noodzaak dan bijkomstigheid zijn. Ik reserveer daar ook geld voor, dat betekent soms zelfs dat ik minder met vakantie ga omdat ik bij wil blijven in mijn vak. Het geld van de vakantie gaat dan naar een cursus.
Ik weet niet wat voor werk je deed dus ik kan je daar verder niet in adviseren en daar is deze rubriek ook minder geschikt voor.
Ik neem aan dat je al een training aangeboden hebt gekregen van het UWV en ook van De Broekriem gebruik maakt, de workshops daar zijn gratis te volgen.

Ik ben 50+ en is te moeilijk voor mijn een werk vinden en een vc maken...waar kan ik kan hulp vinden...?

Na 21 jaar gewerkt te hebben in een winkel, kom ik thuis te zitten met chronische hielspoor en een versleten rug. 2 jaar ziektewet waarbij het laatste jaar begeleid door een reïntegratiebedrijf.nu al bijna 2 jaar in de WW...cursussen gevolgd bij het UWV...En pas 1 keer uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek . Ben niet ontslagen, heb een slapend contract, dus ook niets meegekregen om om te scholen of een cursus te volgen. Terug naar een winkel is geen optie, maar omscholing is noodzakelijk.Als ik daar mee klaar ben, ben ik weer een aantal jaar verder en dan hoeven ze me helemaal niet meer....hoe kan ik nou optimistisch blijven????

Hallo mijn naam is Theo ben 56 jaar en heb 24 jaar bij een installlatiebedrijf gewerkt maar door een bijpass operatie in mijn been hebben zij een zenuw geraakt waardoor mijn linkeronderbeen niet meer 100% werkt maar wil graag ik de transport wereld werken als chauffeur om met een automatische transmissie te gaan rijden

Mijn laatste functie was cateringmedewerkster, maar aangezien ik niet kan en mag sjouwen vanwege schouder- en pols problemen is het voor mij geen optie om werk te zoeken in die richting. Ik zou iets moeten vinden op administratief gebied en dat is niet makkelijk. Ik solliciteer mij eigen al 3jr rot en krijg alleen maar afwijzingen of geen reactie’s. Ik heb ook al hulp gehad van het uwv om een goede CV en sollicitatiebrief te schrijven, maar ook dat heeft nog niks opgeleverd. De moed zakt je zo wel in de schoenen.

Ik ben begonnen met een opleiding en nu een vervolg opleiding. Vervolgens kan ik binnenkort mijn eigen bedrijf beginnen. Wat al wordt geadviseerd, blijf jezelf ontwikkelen, dat is zoooo belangrijk.

Wat voor advies kunt u mij geven als alternatief voor punt 1: Ik moet het nl niet hebben van de ervaring uit mijn twee laatste banen. Na bijna 11 jaar kon ik niet goed mee met de nieuwe weg die mijn werkgever was ingeslagen. Ik vond snel een nieuwe baan met dezelfde taken en wederom houdt het op: niet geschikt om te mogen blijven. Ik ben nu druk aan het solliciteren naar andere functies op lager niveau en waar ik in het verleden wel ervaring in heb opgedaan. Maar als ik punt 1 lees, wordt de kans op nieuw werk voor mij wel heel erg klein.

Beste Jolet,
Ik ben binnenkort 63 en heb jaren gewerkt als constructeur/tekenaar in de wtb en mijn laatste ervaring was als manufacturing/process engineer.
Waar ik tegenaan loop na gesprekken gehad te hebben met potentiële werkgevers is het volgende.

Mijn ervaring met moderne computer tekenpakketten verwatert en ook met de 2 maanden proefperiode van het uwv haken werkgevers daar op af.
Tekenen oefenen op mij laptop thuis is lastig omdat er voor die tekenpakketten veel intern geheugen nodig is.

Als manufacturing engineer heb ik 3 jaar ervaring met Lean verbetertechnieken maar geen certificaten of diploma's. Cursussen daarin kun je alleen bijwonen als je werkt en zijn vrij prijzig, tussen de €3000,- en €5000,-.

Heb je inspirerende ideeën?
Warme groeten,
Maarten

Blog

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden