6 vragen over vakantie en WW

Vakantie en een WW-uitkering

Wanneer krijg ik vakantiegeld? Moet ik solliciteren als ik op vakantie ben? Antwoord op 6 veelgestelde vragen over vakantie en WW

1. Wanneer ontvang ik mijn vakantiegeld?

U ontvangt het vakantiegeld in mei.

2. Hoeveel vakantiegeld krijg ik?

Uw vakantiegeld bij UWV is 8% van uw bruto-uitkering. Net als bij de uitkering gaan hier loonbelasting en premies van af. Het nettobedrag dat overblijft, gaat naar uw rekening. Meer over de wettelijke regels voor vakantiegeld leest u op werk.nl. 

3. Hoelang kan ik op vakantie?

U krijgt bij UWV 20 vakantiedagen per kalenderjaar. Weekenden en erkende feestdagen tellen niet mee. Een dagtochtje hoeft u niet door te geven. Is uw uitkering later dan 1 januari gestart? Dan krijgt u minder dan 20 vakantiedagen. Neemt u meer vakantiedagen op dan u heeft? Dan verliest u over deze dagen uw recht op uitkering. Het is niet mogelijk om niet opgenomen vakantiedagen mee te nemen naar volgend jaar. Op werk.nl vindt u meer informatie over de regels die gelden voor vakantiedagen.

4. Hoe geef ik mijn vakantie door aan UWV?

Geef uw vakantie door met het Wijzigingsformulier WW. Doe dit uiterlijk 1 dag voor vertrek. Als uw wijziging is ontvangen, krijgt u bericht. U krijgt ook bevestiging van uw vakantiedagen per brief. Gaat u in een andere periode op vakantie dan u heeft doorgegeven? Blijft u langer weg of komt u eerder terug? Geef dit binnen 1 week na thuiskomst door met het Wijzigingsformulier WW.

5. Moet ik solliciteren als ik op vakantie ben?

Tijdens uw vakantie heeft u geen sollicitatieplicht. Gaat u midden in de week op vakantie of komt u midden in de week terug van vakantie? Dan heeft u op de andere dagen van die week wel sollicitatieplicht. De einddatum van uw sollicitatietaak schuift op met het aantal dagen dat u vakantie heeft.

6. Ik ben vergeten mijn vakantie door te geven. Wat nu?

Gaat u op vakantie en geeft u dat niet of te laat aan UWV door? Dan heeft dat gevolgen voor uw uitkering. U krijgt dan tijdelijk minder of geen uitkering en/of een boete.

Heeft u een andere vraag?

Wilt u iets anders vragen over vakantie of uw WW? Dat kan op de Facebookpagina van UWV. Op werkdagen krijgt u doorgaans binnen een paar uur antwoord. U kunt uw vragen ook stellen via de Werkmap. Een reactie volgt dan binnen een werkdag. 

Artikel

Deze pagina delen of printen

Deel artikel: Deel deze pagina op LinkedIn Deel deze pagina via twitter Deel deze pagina op Facebook

Werkblad

Inspiratie en tips voor werk zoeken en vinden